Pon-pet 8:00-16:00 

023 / 343-023

   info@retis.hr 

AKTIVNA MREŽNA OPREMA

Osnovni uvjet svih naših korisnika je brza i pouzdana komunikacija.

Upravo iz tog razloga računalne mreže su nezaobilazan dio današnjeg poslovnog okruženja i jedan od najvažnijih elemenata IT sustava.

Individualni pristup svakom korisniku i izrada projekata garancija su sigurne i pouzdane komunikacije, te osigurava laku i sigurnu dostupnost poslovnih aplikacija i korisnikovih podataka.

Svojim korisnicima nudimo kompletna rješenja bazirana na aktivnoj mrežnoj opremi od firewalla, routinga, switchinga do konfiguracije VPN-ova i kompletnih wireless rješenja.


Aktivna mrežna oprema

Aktivna mrežna oprema su uređaji koji služe za međusobnu komunikaciju.

U početku rada sa mrežama Retis informatika je ugrađivala opremu svih proizvođača dostupnih na tržištu. Višegodišnjim radom smo neke proizvođače prestali prodavati jer je oprema bila nepouzdana i nekvalitetna tako da smo se zadržali na par brendova za koje smo iz iskustva vidili da su pouzdani, a da našim korisnicima može ponuditi kvalitetne uređaje u razlicitim cjenovnim razredima. Mrežna oprema sa kojom trenutno radimo su CISCO, Mikrotik, HP, Meraki, Ubiquiti, WachGuard.

Aktivni dio mreže se isto sastoji od više bitnih različitih segmenata

Prvi dio aktivne opreme bi trebao biti Firewall (Vatrozid). 

On služi da:

  • blokira neželjene upade u Vaš računalni sistem,
  • kontrolira podatke i štiti računala od neželjenih virusa i malvera,
  • i isto bitan ali dosta puta zanemaren segment - kontrolira što korisnici rade na internetu, tj da blokira za korisnike nepotrebne sadržaje (nepotrebne web shopove, društvene stranice i slične stvari koje djelatnicima oduzimaju radno vrijeme).
  • "Firewall je portir digitalnog doba."


Sljedeći su Routeri.

Oni odrađuju spajanje na internet, usmjeravaju mrežni promet te upravljaju lokalnim mrežama. Pomoću njih na jednoj infrastrukturi možete imati više različitih mrežnih sustava (VOIP, izdvojeni WIFI i sl.). U pravilu dolaze od pružatelja usluga interneta, ali po potrebi za boljim i zahtjevnijim uređajima korisnici stavljaju i svoje uređaje.

Nakon njih dolaze swichevi - preklopnici koji spajaju sve korisnike u jednu mrežu. Swich može biti za više layera (slojeva) mreže što znači da se na njima može više i bolje programirati (količina podataka, brzina, tip mreže za svaki pojedini port).


Wifi uređaje smo odvojili u zaseban segment zbog sve većih zahtjeva u Turističkom djelu.

Cijena i WiFi uređaja koji će se ugraditi se određuje za svaki pojedini objekt posebno:

  • Bitno je kako je objekat izgleda,
  • od kojih materijala je izgrađen,
  • koliki će biti maksimalni broj korisnika,
  • postoji li potreba za više odvojenih mreža koje međusobno ne komuniciraju (hotspot, privatna ili neka treća).

Ono na što mi pazimo kod postavljanja bežičnih uređaja je da pokrivenost signalom na svakom djelu objekta bude dobra, sa dovoljnim brojem spajanja maksimalnog broja korisnika, te bez pucanja mreže ili zastoja samog wifi uređaja (ugasi - upali).

Na wireless mreže se u dogovoru s korisnikom stavljaju i razna ograničenja kako bi svi korisnici mgli nesmetano koristiti internet. Ono na što mi ne možemo utjecati je brzina i stabilnost internet na koju nemamo direktan utjecaj (usluga pružatelja internet usluge)

VOIP

- uskoro ;)